Στα χαρακώματα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου : αναμνήσεις από τη μάχη του Σομ, 1916 - Rogerson, Sidney 1894-1968 (Πόλεμος και στρατηγική, 2009)
Σχεδιασμένη ως κοινή επιχείρηση Βρετανών και Γάλλων, η Μάχη του Σομ ήταν μια προσπάθεια να κερδηθεί έδαφος στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και να φθαρεί η γερμανική στρατιωτική ισχύς, η οποία είχε ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης στη Μάχη του Βερντέν. Όμως ως το τέλος της επιχείρησης του Σομ, οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε απώτατο βάθος μόλις 12 χιλιομέτρων. Γι’ αυτό το εδαφικό «κέρδος» χάθηκαν σχεδόν 1.000.000 ανθρώπινες ζωές, Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών. Το βιβλίο «Στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου - Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ - 1916» είναι η αφηγηματική καταγραφή της παρουσίας του Συντάγματος του Δυτικού Γιορκσάιρ στην πρώτη γραμμή. Γραμμένο από έναν αξιωματικό, τον πολυτάλαντο Sidney Rogerson (Σίντνεϊ Ρότζερσον), το έργο παρέχει στον αναγνώστη μια ασυνήθιστα ειλικρινή και αυθεντική περιγραφή για το πώς ήταν να βιώνεις μια από τις πλέον διαβόητες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την αγωνία των συγκρούσεων στο έδαφος της Νεκρής Ζώνης μεταξύ των γραμμών των αντιπάλων, έως τη μονότονη διαβίωση μέσα στα λασπωμένα χαρακώματα, ο Rogerson δίνει την πλήρη και υποβλητική εικόνα μιας γιγαντιαίας αντιπαράταξης στρατιωτικών δυνάμεων. Μια μαρτυρία που έρχεται να ανατρέψει πολλές από τις παγιωμένες θέσεις και αντιλήψεις για τα πραγματικά συναισθήματα των ανδρών που βίωσαν τις συνθήκες του πολέμου. Ένα χρονικό γεμάτο αλήθειες για το Δυτικό Μέτωπο του Μεγάλου Πολέμου. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό ένθετο και ευρετήριο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). -"Μια γνησιότερη και πιο αβίαση εξιστόρηση του πολέμου των χαρακωμάτων θα ήταν δύσκολο να βρεθεί" (THE SUNDAY TIMES). -"Η αφήγηση είναι ζωηρή. Υπάρχουν πολλά πολεμικά βιβλία, που καλύπτουν την ίδια περίοδο του πολέμου, αλλά κανένα πιο άμεσο, πιο ουσιαστικό ή πιο ταιριαστό".