Αθλητισμός και γυμνότητα στην αρχαία Ελλάδα - Καούρας, Γιώργος Δ., 1976- (Σελίδες της ιστορίας / Περίπλους, 2004)
Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές έπρεπε να αθλούνται γυμνοί; Από πού προήλθε η αθλητική γυμνότητα των αρχαίων Ελλήνων; Γιατί μόνο οι Έλληνες αθλούνταν γυμνοί; Πώς το μοναδικό αυτό φαινόμενο έγινε αποδεκτό από τους Έλληνες; Πώς το αντιμετώπισε η Αθήνα και πώς η Σπάρτη; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η γυμνή εμφάνιση των αθλητών. Τι κινδύνους εγκυμονούσε η αθλητική γυμνότητα; Ευτράπελα περιστατικά στην αρχαιότητα με ήρωες γυμνούς αθλητές και θαυμαστές τους. Η πρωτότυπη αυτή μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά την προέλευση, εξέλιξη και επικράτηση του μοναδικού αυτού φαινομένου της αθλητικής γύμνιας των αρχαίων Ελλήνων, διερευνώντας ταυτόχρονα όλες τις αλληλεπιδράσεις του με τον τρόπο ζωής, την παιδεία και το αγωνιστικό πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων.