Κατοχή : γερμανική πολιτική διοίκηση στην κατεχόμενη Ελλάδα 1941-1944 - Βελλιάδης, Αννίβας (Πολιτική ιστορία / Ενάλιος, 2009)
Η γερμανική κατοχή, είναι αναμφισβήτητα μια από τις δραματικότερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η ιστορική της ανάλυση φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ήρεμη και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις ενατένιση, που επιτρέπει η απόσταση του χρόνου. Πώς μπορεί, λοιπόν, να αξιολογηθεί σήμερα η συνθηκολόγηση Τσολάκογλου με τους Γερμανούς; Ποιος ο ρόλος του βασιλιά Γεωργίου; Ποιος ο ρόλος των κατοχικών κυβερνήσεων; Αν είχε αφεθεί η Ελλάδα στην απόλυτη γερμανική στρατιωτική διοίκηση ποιο θα ήταν σήμερα το πρόσωπό της; Γιατί οι Ιταλοί ματαίωσαν την αποστολή λεγεώνος Ελλήνων μαχητών στο Ρωσικό Μέτωπο; Τι συνέβη στα Ιόνια νησιά; Γιατί οι Γερμανοί υπέθαλπαν την αντιπαράθεση των αντιστασιακών οργανώσεων; Ποιος ο ρόλος των Άγγλων κατά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού από την Ελλάδα και κυρίως από τα ελληνικά νησιά; Γιατί οι Γερμανοί ανακήρυξαν μονομερώς την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη; Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται και τεκμηριώνονται μέσα από ιστορικές στιγμές και επίσημα αρχεία, σε μια νέα, ρεβιζιονιστική ερμηνεία των γεγονότων της εποχής.