Πώς έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες τον πόλεμο : μύθοι και πραγματικότητα - Amouretti, Marie-Claire (Ιστορία του αρχαίου κόσμου, 2001)
Οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού έχουν στόχο να μελετήσουν την εικόνα που είχαν διαμορφώσει οι Έλληνες της κλασικής εποχής για τον πόλεμο, καθώς και τις ιστορικές πηγές που μας επιτρέπουν να την ανασυνθέσουμε σήμερα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται περιγραφή του τρόπου αναπαράστασης του πολέμου στις εικαστικές τέχνες, στο θέατρο, στα έργα των ιστοριογράφων και των φιλοσόφων καθώς και στους λόγους των ρητόρων και των πολιτικών της εποχής. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται οι περιπτώσεις δύο πόλεων για τις οποίες οι γραπτές μαρτυρίες και οι σωζόμενες αναπαραστάσεις δεν επαρκούν.