Τα εγκλήματα του Στάλιν - Trotsky, Leon, 1879-1940 (Ηριδανός, 2006)
Αυτό το συγκλονιστικά αποκαλυπτικό βιβλίο γράφτηκε πριν από ένα τέταρτο αιώνα, όταν στην χώρα των Σοβιέτ συντελούνταν ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα του καιρού μας που μόνο με τις γενοκτονίες του Χίτλερ θα μπορούσε να συγκριθεί.. Τα θύματα της σταλινικής τυραννίας, που συσσωρεύονται ολοένα ύστερ' από την έκδοση του βιβλίου και δε σταμάτησαν με τη δολοφονία του συγγραφέα του, υπολογίζονται σήμερα σε εκατομμύρια. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του Σοβιετικού Κ.Κ. τον Ιούλη του 1957, ο Νικήτα Χρουστσώφ μίλησε για 1.600.000 εξοντωμένους σοβιετικούς κομμουνιστές, μα ο πραγματικός αριθμός φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερος - χωρίς να λογαριάσουμε εκείνους που πέρασαν από τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ξεπερνάνε τα 20.000.000 μιλάμε μόνο για τους νεκρούς. Και δω ο Στάλιν επισκιάζει τον Χίτλερ: τα θύματά του δεν είναι παρμένα από το σωρό, μα διαλεγμένα ανάμεσα σ' ότι καλύτερο έχει να δώσει ολόκληρη ιστορική εποχή. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)