Μια αθηναϊκή βεγγέρα του 1944 : ημερολόγιο από την ελεύθερη ορεινή Ελλάδα - Ρωμανός, Γεώργιος Α. 1908-1996 (Ποταμός, 2008)
Ο Γιώργος Ρωμανός, δικηγόρος και μετέπειτα πολιτευτής, εντάχθηκε στο αντάρτικο του ΕΔΕΣ και έδρασε στην Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα, στο Αρχηγείο Ηπείρου, από τις 9.8.1943 μέχρι τέλους Δεκεμβρίου του ’43, διάστημα κατά το οποίο κράτησε ένα ενδιαφέρον ημερολόγιο. Σε μια βεγγέρα στο διαμέρισμά μας, το χειμώνα του 1944 έδωσε μια ομιλία σε φιλικό κύκλο για να διαλύσει τη δυσπιστία των Αθηναίων στη σκοπιμότητα του αντάρτικου αγώνα. Τα δύο αυτά κείμενα, που αποτελούν τον κορμό του βιβλίου, συνοδεύονται από μια εισαγωγή, στην οποία σκιαγραφείται ο χαρακτήρας και η δράση του πατέρα μου και περιγράφονται οι εμπειρίες από τη Μπλε Πολυκατοικία των Εξαρχείων: του χώρου όπου η οικογένεια μας έζησε τα χρόνια της Κατοχής και τη διπλή απουσία του πατέρα μου, μια στο Αντάρτικο και μια στην ομηρεία των Δεκεμβριανών.