Ο τελευταίος τσάρος : ζωή και θάνατος - Radzinsky, Edvard (Νάρκισσος, 2006)
Η ζωή και ο θάνατος του τελευταίου τσάρου της Ρωσικής αυτοκρατορίας, Νικολάου Β΄. Ο Ρατζίνσκι περιγράφει συναρπαστικά το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες της κατάρρευσης της πανίσχυρης οικογένειας των Ρομανόφ. Ανασυνθέτει και τεκμηριώνει τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, από διηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων, απόρρητα έγγραφα και πολιτικά κείμενα, ημερολόγια και επιστολές. Οι ίντριγκες στην αυτοκρατορική αυλή, οι τυχοδιώκτες μυστικοσύμβουλοι, τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες που κυριαρχούν, διαμορφώνουν τις εξελίξεις και επιταχύνουν το προαναγγελθέν τέλος. "Ο Έντβαρντ Ρατζίνσκι περιγράφει εκείνη την υπέροχη αίσθηση που έχεις, όταν δουλεύεις σε σπάνια αρχεία, και νιώθεις σα να αγγίζεις με τα χέρια σου τους πεθαμένους εδώ και χρόνια ήρωες της ιστορίας. Είναι μια υπέροχη αίσθηση, γίνεσαι ταξιδευτής στο χρόνο, συναντάς τους ανθρώπους του παρελθόντος, ακούς τις φωνές τους. Είναι μια διαβολική ηδονή που δε μπορείς να αρνηθείς στον εαυτό σου. Ο Ρατζίνσκι είναι ένας λεπταίσθητος ψυχολόγος που γνωρίζει πολύ καλά τους ανθρώπους - ζωντανούς και νεκρούς. Είναι άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος και, το κυριότερο, αγαπάει τη χώρα του. Νιώθει την ιστορία της. Σε ποιον άραγε, αν όχι στον Ρατζίνσκι, θα έπεφτε ο κλήρος να λύσει τα περιβόητα αινίγματα της Ρωσίας;"