Οι ελληνοπερσικοί πόλεμοι - Green, Peter 1924 - (Σειρά στρατηγικών μελετών, 2004)
Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τη Σαλαμίνα ή τις Πλαταιές χωρίς να έχει μελετήσει τον Μαραθώνα, και είναι αδύνατον να κατανοήσει τον Μαραθώνα, εκτός κι αν έχει γενικές γνώσεις για την ελληνική και περσική ιστορία του έκτου π.Χ. αιώνα. Ο συγγραφέας αυτής της συναρπαστικής ιστορίας προσφέρει πολύ περισσότερα από το να εξηγεί απλά τις μάχες. Αναλύει την στρατιωτική και στρατηγική σκέψη των Ελλήνων προχωρά σε εντυπωσιακές συγκρίσεις με τη σύγχρονη εποχή δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να κατανοήσει βαθιά τους αρχαίους Έλληνες ως ανθρώπινα όντα και όχι ως μαρμάρινες προτομές ή ανάγλυφες φιγούρες υπογραμμίζει την πορεία προς την Ευρώπη της πανίσχυρης Αυτοκρατορίας της Εγγύς Ανατολής και το τι υπέστησαν οι αήττητοι και υπερόπτες Πέρσες όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τους Έλληνες της κυρίως Ελλάδας: Η κοινή αντίσταση και η θυσία εν όψει ενός ισχυρού ξένου εισβολέα είχε αρχίσει να σφυρηλατεί αυτό που στη συνέχεια θα γινόταν γνωστό ως πανελλήνιο ιδεώδες, το αναγνωρισμένο και μοναδικό ελληνικό πνεύμα που δεν μπορεί να μοιραστεί καμιά άλλη φυλή. Αυτή ήταν πιθανώς η καλύτερη και διαρκέστερη κληρονομιά των Περσικών Πολέμων! Ο Πήτερ Γκρην, καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ζωντανεύει την Ελλάδα του πέμπτου π.Χ. αιώνα που αγωνίστηκε -στην πρώτη μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση της ευρωπαϊκής ιστορίας- ενάντια στην περσική υπερδύναμη και φυσικά εξασφάλισε όχι μόνο την ακεραιότητά της, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του ιδανικού της ελευθερίας και ουσιαστικά εγγυήθηκε και την ανεξαρτησία της Δύσης.