Αχτίνα Θ' : αναμνήσεις 1930-1940 - Νεφελούδης, Βασίλης Α., 1906-2004 (Μαρτυρίες : Μυθιστορηματικές βιογραφίες, 2007)
Η «Αχτίνα Θ΄», με συγγραφέα έναν χαρισματικό αφηγητή, τον Βασιλή Νεφελούδη, ήταν - και παραμένει - ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1974, με την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, αλλά ανιστορεί πρόσωπα και πράγματα της δεκαετίας 1930 - 1940 και ειδικότερα, της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. (...) Παρά την απόσταση αυτή, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, λες και οι εμπειρίες, τα γεγονότα είναι χθεσινά. Έρχονται στιγμές, μάλιστα, που υποθέτεις ότι η άλφα ή η βήτα σκηνή δεν εκτυλίσσετε στα κρατητήρια της Κέρκυρας αλλά στις σημερινές φυλακές του Γκουαντάναμο, ή του Αμπού Γκράιμπ.