Europeana : μια συνοπτική ιστορία της Ευρώπης του εικοστού αιώνα - Ourednik, Patrik 1957- (Κέδρος, 2005)
(. . .) Ο τσεχικής καταγωγής Patrick Ourednik επιστρέφει στον 20ο αιώνα με μηχανή του χρόνου την Europeana. Αφηγείται - δεν ξαναγράφει - με τη στόφα ενός παραμυθά ιστορικού την ιστορία της Ευρώπης, την ιστορία των ανθρώπων της, των ελπίδων και των διαψεύσεών τους, όπως δεν περιλαμβάνονται σε κανένα ιστορικό βιβλίο. Μέσα από ένα παιχνίδι συνειρμών, με καυστική ειρωνεία και αντιηρωική διάθεση, μας αποκαλύπτει, μπροστά στον καθρέφτη της Ιστορίας, τη ζωή ως θέατρο του παραλόγου.