Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος - Beevor, Antony, 1946- (Γκοβόστης, 2018)
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1939 και έληξε έξι χρόνια αργότερα, με τη σοβιετική εισβολή στη Βόρειο Κίνα. Αυτή η τραγωδία -η μεγαλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας με την τραγικά παγκόσμια εμβέλειά της- επηρέασε τις επόμενες γενιές και τις αντιλήψεις τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Ως γνωστόν η ανθρώπινη επιλογή αποτελεί τη βάση κάθε δράματος, και δεν υπήρξε άλλη συγκυρία στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά την οποία τόσο οι ηγέτες όσο και οι απλοί άνθρωποι να βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοια μεγάλα διλήμματα και οριακές καταστάσεις προσωπικής και μαζικής τραγωδίας, ιδεολογικής υποκρισίας, αδιανόητου σαδισμού και απροσδόκητης καλοσύνης συνάμα. Ο Antony Beevor δεν παραλείπει να εστιάσει στη μοίρα των καθημερινών ανθρώπων, στις ζωές τους που συνθλίφθηκαν ανάμεσα στις τιτάνιες δυνάμεις, οι οποίες απελευθερώθηκαν με αυτόν τον τρομερό πόλεμο.