Σαλπάροντας απ' το Βυζάντιο : πώς μια χαμένη αυτοκρατορία διαμόρφωσε τον κόσμο - Wells, Colin, 1960- (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 2008)
Δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στον ουρανό ή στη γη. Διότι στη γη δεν υπάρχει τέτοια ομορφιά και δεν ξέρουμε πώς να την περιγράψουμε. Ξέρουμε μόνο ότι ο Θεός κατοικεί εκεί ανάμεσα στους ανθρώπους. (Ρώσοι απεσταλμένοι στην Κωνσταντινούπολη, π. 988 μ.Χ.) Όλοι εκείνοι που δεν είχαν δει ξανά την Κωνσταντινούπολη παρατηρούσαν επίμονα την πόλη αφού δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι μπορούσε να υπάρχει ένα τόσο υπέροχο μέρος στον κόσμο... Δεν υπήρχε άνθρωπος τόσο γενναίος και τολμηρός που να μην αναρριγήσει μπρος στο θέαμα. (Γοδεφρείδος Βιλλαρδουίνος, 1203 μ.Χ.) Διάδοχος της Ελλάδας και της Ρώμης, το Βυζάντιο γεφύρωσε τον αρχαίο και τον νεότερο κόσμο. Παρακολουθώντας ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της ιστορίας, την περιπέτεια της διατήρησης, μεταμόρφωσης και μεταλαμπάδευσης ενός ολόκληρου πολιτισμού, το βιβλίο μας μεταφέρει από τις αραβικές ερήμους στα σκοτεινά δάση της βόρειας Ρωσίας, κι από τις ανθηρές πόλεις της αναγεννησιακής Ιταλίας στις τελευταίες στιγμές της χιλιόχρονης πολιορκημένης Βασιλεύουσας. «Ένα συναρπαστικό μάθημα γύρω από την παράξενη παροδικότητα, και την ακόμη πιο παράξενη ανθεκτικότητα, των αυτοκρατοριών... ο Ουέλς προσφέρει πυκνές συνόψεις σημαντικών πνευματικών εξελίξεων, ενώ φέρνει ζωηρές προσωπικότητες -βασιλιάδες, καλόγερους, φιλοσόφους, ταξιδιώτες- στο προσκήνιο. Ο αναγνώστης αποκομίζει έτσι το περίγραμμα ενός περίπλοκου θέματος μαζί με ένα σωρό ενδιαφέροντα ιστορικά ανέκδοτα» (NEW YORK SUN)