Φαλμεράυερ : τεχνάσματα του αντιπάλου δέους - Σκοπετέα, Έλλη, 1951-2002 (Μικρή ιστορική βιβλιοθήκη / Θεμέλιο, 1999)
«...Γιατί η πρωτοτυπία του, μέσα στα στερεότυπα που κληρονόμησε από προγενεστέρους του, ή συμμερίστηκε με συγχρόνους του, και δίπλα στην πρωτοτυπία που ο ίδιος φαντάστηκε για τον εαυτό του, συνίσταται, μεταξύ άλλων, στο ότι μεταφέρει την Ανατολή -το αντίπαλον δέος- στην καρδιά του ευρωπαϊκού παρελθόντος και του ευρωπαϊκού παρόντος ως το συνεχώς μεταμφιεζόμενο "Άλλο" μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή υπόσταση...»