Ο Πούσκιν και η Ελληνική Επανάσταση : 1821-1829 - Φαρσόλας, Δημήτριος Ιω. (Ιστορία και κοινωνία, 2001)
Στη μελέτη αυτή για τον Πούσκιν και την Ελληνική Επανάσταση, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα, όπως η αρχική αντίδραση του Ρώσου ποιητή στο εγχείρημα του Υψηλάντη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, η καταγραφή των κατορθωμάτων των Ελλήνων στα λογοτεχνικά του έργα, η απογοήτευσή του και ο σκεπτικισμός του απέναντι στους Έλληνες, προϊόντα της αποτυχίας της ελληνικής εξέγερσης στις Ηγεμονίες. Η ικανότητα του Πούσκιν να γίνεται οικουμενικός ήταν ένα χαρακτηριστικό ρωσικό γνώρισμα: Έδειξε να συναρπάζεται από τους ληστές και τους λαϊκούς ήρωες της Ρωσίας και των βαλκανικών λαών, που επαναστατούσαν ενάντια στην κοινωνική αδικία. Τη φαντασία του ποιητή εξάπτουν τα κατορθώματα του Κιρτζαλί, του ήρωα του ομώνυμου διηγήματος που περιέχεται στο παρόν βιβλίο, ενώ αναλύει με απαράμιλλο τρόπο τον ελληνικό χαρακτήρα, την εσωτερική του δύναμη και αποφασιστικότητα...