Χριστόφορος Κολόμβος : οραματιστής ή τυχοδιώκτης - Lindqvist, Herman 1943- (Γκοβόστης, 2004)
Ο Κολόμβος ήταν ένας αλλόκοτος άνθρωπος, ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας που τον είχε κυριέψει η σκέψη ότι αυτός και μόνο αυτός είχε δει το αληθινό φως. Ακόμη και μέχρι το θάνατό του ήταν αμετακίνητα πεπεισμένος ότι είχε ανακαλύψει το θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία. Δεν είχε καταλάβει ότι είχε φτάσει σε μιαν άγνωστη ήπειρο. Ένας άνθρωπος που έκανε λάθος στις περισσότερες σκέψεις του έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της ιστορίας του Δυτικού Κόσμου. Αυτό κάτι λέει για το Δυτικό Κόσμο.