Το ταξίδι του δρόμου του μεταξιού με τον Συαντζάνγκ - Wriggins, Sally Hovey (Terra incognita, 2007)
(. . .) Ο Συαντζάνγκ, ο βουδιστής μοναχός που ταξίδεψε από την Κίνα ως την Ινδία στο Δρόμο του Μεταξιού τον 7ο αιώνα, είναι τόσο γνωστός στην Ασία όσο ο Μάρκο Πόλο στη Δύση. Στα δεκαέξι χρόνια που μεσολάβησαν από την αναχώρησή του μέχρι τη θριαμβευτική επιστροφή του το 645, ο εικοσιεπτάχρονος φυγάς είχε γίνει ο πιο γνωστός βουδιστής της Κίνας και ένας από τους πιο ξεχωριστούς ταξιδιώτες του κόσμου. Πολύπλευρη προσωπικότητα - τυχοδιώκτης, διανοούμενος, θεολόγος, ιερέας και πρεσβευτής -, πνεύμα ανήσυχο και οξύ, ενέπνευσε έναν κύκλο θρύλων στην Κίνα και έγινε ήρωας της λαϊκής παράδοσης.