Ιωάννης Μεταξάς - Σαβοριανάκης, Παναγιώτης (Ηγέτες, 2004)
Ο Μεταξάς υπήρξε αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα. Ως πολιτικός επηρέασε την πολιτική πορεία της Ελλάδας, ενώ ως άνθρωπος χαρακτηριζόταν από μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Ωστόσο, με το ιστορικό "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου 1940 κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με μια από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.Οι Ηγέτες είναι μια σειρά βιογραφιών που αναφέρεται στη ζωή σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας, τόσο από το διεθνή όσο και από τον ελληνικό χώρο. Η σειρά αυτή καταγράφει τα γεγονότα, διερευνά τις αιτίες τους και τα αποτελέσματά τους, αναδεικνύει το ρόλο του ανθρώπου και αποτιμά τη δράση κάθε ηγέτη και την κληρονομιά που άφησε στον κόσμο.