Αυτοκρατορίες σε πόλεμο : 1911-1923 - Gerwarth, Robert, 1976-; Manela, Erez; Αστερίου, Ελένη (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 2014)
Η πρώτη ιστορία του Μεγάλου Πολέμου ως παγκόσμιας σύγκρουσης αυτοκρατοριών γραμμένη από 16 κορυφαίους ειδικούς στο θέμα. "Οι Αυτοκρατορίες σε πόλεμο αποτελούν μια σημαντική και αναγκαία συνεισφορά στην ιστορία του Μεγάλου Πολέμου, θυμίζοντάς μας ότι ήταν στ' αλήθεια μια σύγκρουση παγκόσμιας εμβέλεια", η οποία μάλιστα, για πολλές περιοχές από την Κεντρική Ευρώπη ως την Άπω Ανατολή, συνεχίστηκε πολύ μετά από την ανακωχή του 1918. Αυτή η επιβλητική συλλογή στοχαστικών δοκιμίων διευρύνει την κατανόηση μιας κεντρικής στιγμής του 20ού αιώνα δείχνοντας τις οικουμενικές επιπτώσεις και συνέπειες του πολέμου." (MARGARET MACMILLAN, Oxford University) "Δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή του παγκόσμιου πλαισίου των εχθροπραξιών στην περίοδο πριν, κατά και μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Η αξία αυτής της πλούσιας συλλογής είναι ότι καταδεικνύει αποφασιστικά πόσο βαθιά είχαν εμπλακεί τα εμπόλεμα έθνη σε υπερεθνικά σχέδια, όνειρα, παραδόσεις και εμπειρίες." (JAY WINTER, Yale University) "Με συμβολές από τους πιο εξέχοντες ιστορικούς αυτής της γενιάς, οι Αυτοκρατορίες σε πόλεμο προσφέρουν μια συγκλονιστική επανεκτίμηση των οικουμενικών διαστάσεων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτοντας με εξαιρετική διαύγεια πως ο ιμπεριαλισμός έφτασε στο ζενίθ και στη συνέχεια κατέρρευσε καθώς πρόσφατα πολιτικοποιημένες εθνοτικές και φυλετικές ομάδες ήρθαν στο προσκήνιο για να διεκδικήσουν τη θέση που δικαιούνταν στην παγκόσμια τάξη." (JENNIFER D. KEENE, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Chapman University)