Αμερικάνικη ιστορία : μια σύντομη εισαγωγή - Boyer, Paul S., 1935-2012 (Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2012)
Από μια σημερινή σκοπιά, πολλά πράγματα στην αμερικανική ιστορία -όπως και στην ιστορία άλλων λαών- μας βάζουν στον πειρασμό να υιοθετήσουμε μια επικριτική και ηθικολογική στάση. Το χάσμα μεταξύ της ιστορικής πραγματικότητας και της ρητορικής των σωβινιστών, των πολιτικών και των υπερπατριωτών, προκαλεί την ειρωνεία σε βάρος τους, ακόμη και την γελοιοποίηση τους. Όμως μια τέτοια στάση συνεπάγεται άλλου τύπου στρεβλώσεις. Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιαστεί η ιστορία με τρόπο κριτικό αλλά ισορροπημένο και κατά το δυνατόν μη ιδεολογικό, και κυρίως να αφεθεί ο αναγνώστης να κρίνει όπως νομίζει.Ο συγγραφέας μιας σύντομης εκδοχής της αμερικανικής ιστορίας που θα μπορεί να διαβαστεί σε λίγες μόνο ώρες, αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις. Πολλά πρέπει να παραλειφθούν, ανεκδοτολογικές παρεκβάσεις θα πρέπει να παρακαμφθούν, ενώ επιμέρους μαρτυρίες που ενισχύουν τις γενικεύσεις θα πρέπει να αφήνονται για αξιοποίηση από άλλα, εκτενέστερα πονήματα. Κι όμως, η πειθαρχία της συντομίας έχει και τα πλεονεκτήματα της. Σε αναγκάζει να παίρνεις σκληρές αποφάσεις ως προς το τι υπήρξε πραγματικά σημαντικό, να εστιάσεις στα βασικά νήματα της ιστορίας, να επισημάνεις τα σημεία-κλειδιά και τα ζητήματα διαχρονικής σημασίας. Επίσης, αυτή η μορφή δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη διαύγεια και την αναγνωσιμότητα, ώστε να μην αδικηθεί ο αναγνώστης που προθυμοποιήθηκε να περάσει λίγες ώρες συντροφιά με έναν άγνωστο του συγγραφέα. Ελπίζω πως αυτό το έργο ανταποκρίνεται, εν μέρει έστω, στις πολλές αυτές προκλήσεις.