Ο αντάρτης. - Barea, Arturo, 1897-1957 (Γκοβόστης, 2010)
Το δεύτερο μέρος, με τίτλο Η Πορεία, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1943. Αναφέρεται στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο συγγραφέας στις διάφορες δουλειές του, στις νεανικές εκρήξεις του, στις πρώτες συγγραφικές του προσπάθειες, και κυρίως στις εμπειρίες του από τον πόλεμο στο Μαρόκο. Το 1920 κλήθηκε στο στρατό και στάλθηκε κατευθείαν στο Μαρόκο ως λοχίας. Για δύο χρόνια συμμετέχει σε ογδόντα μία στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρρωσταίνει από τύφο, παρασημοφορείται δύο φορές και γνωρίζει από κοντά την ανέλιξη του Φράνκο και τη νίκη των ισπανικών δυνάμεων, μια νίκη που ισοδυναμεί με ήττα λόγω των τεράστιων απωλειών.Το βιβλίο έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στην Ισπανία, τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που κυκλοφορούσε παράνομα, όσο και μετά τη μεταπολίτευση, αφού περιγράφει την πιο σημαντική περίοδο της ιστορίας της Ισπανίας μέσα από τη ζωή ενός πρωταγωνιστή των πιο θερμών γεγονότων της.