Η καθημερινή ζωή το έτος 1000 - Pognon, Edmond (Λαοί και πολιτισμοί, 1998)
Σε ένα πρώτο έργο για το έτος 1000 ο Εντμόν Πονιόν παρουσιάζοντας στο κοινό τις μεταφράσεις, που είχε κάνει από τα κυριότερα χρονικά της εποχής, εκμηδένιζε τον ένα μετά τον άλλο τους υποτιθέμενους «τρόμους», που μόνο στη φαντασία πολύ μεταγενέστερων ιστορικών υπήρξαν. Οι ίδιοι δεν είχαν επίσης καταλάβει σωστά την κοινωνία του καιρού εκείνου. Αυτή η «Καθημερινή ζωή το έτος 1000» φωτίζει τις διάφορες όψεις της πραγματικότητάς της: τοπία, κλίματα, κακοκαιρίες επιδημίες και λιμούς πάλη του χριστιανισμού με τον πεισματικό παγανισμό των αγροτών φεουδαρχία σε πλήρη ανάπτυξη, που κάνει να διαλυθεί οριστικά ό,τι απόμενε από αυτοκρατορική ενότητα και προετοιμάζει έμμεσα την Ευρώπη των εθνών ζωή των χωρικών, των γαιοκτημόνων, των ηγεμόνων, των μοναχών και των ιεραρχών (...).