Οι Φράγκοι στο Αιγαίο : 1204-1500 - Lock, Peter 1949- (Ιστορία / Ενάλιος, 1998)
Στα 1204, ξεκινά η τέταρτη Σταυροφορία. Ο δυτικός λατινικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και από κει ορμώμενος εισβάλλει σταδιακά στο Αιγαίο. Μέχρι το 1261 που οι Βυζαντινοί ανακατέλαβαν την Πόλη, οι Φράγκοι σταυροφόροι ίδρυσαν σε όλο το Αιγαίο μικρά λατινικά φέουδα, δουκάτα και πριγκιπάτα, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές πολιτικές και κοινωνικές στην περιοχή του Αρχιπελάγους. Αυτοί κινούν πλέον τα νήματα της οικονομίας δια μέσου του εμπορίου ενώ ταυτόχρονα επιβάλλουν στον ντόπιο πληθυσμό να ασπαστεί τον καθολικισμό και να δηλώσει πίστη στον Πάπα. Το δουλεμπόριο είναι σε άνθηση και Έλληνες ορθόδοξοι, άντρες και γυναίκες σύρονται δια της βίας στα μεγάλα λιμάνια της Δύσης. Ο ελληνισμός συρρικνώνεται, ο πλούτος της Ελλάδας μεταφέρεται στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Δύσης και ο λαός ζει μια καινούρια κατοχή μετά τη ρωμαϊκή. Παρά την μεγάλη βιβλιογραφία που υπάρχει αναφορικά με τις σταυροφορίες, τα Φραγκικά Κράτη του Αιγαίου είναι ένα θέμα παραμελημένο από τους ιστορικούς μελετητές της σύγχρονης εποχής. Ο Πίτερ Λοκ, ερευνά σε βάθος τον τρόπο διακυβέρνησης των διαφόρων φραγκικών κρατών του Αιγαίου, την κοινωνική οικονομική, θρησκευτική και πολιτιστική τους εξέλιξη, καθώς και την επίδραση που άσκησαν στον ελληνικό πληθυσμό. Η παρούσα θαυμάσια και πλουσιότατη ιστορική μελέτη, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και αποτελεί ογκόλιθο στις έως τώρα ιστορικές μελέτες σχετικά με τις Σταυροφορίες.