Συγκρούσεις στα Βαλκάνια : κατάκτηση, επανάσταση και αναδιανομή από την οθωμανική εποχή έως τον 21ο αιώνα - Γερολυμάτος, Αντρέας, 1951-2019 (Σαββάλας, 2008)
Κάθε προσπάθεια να κατανοηθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι αναπόφευκτο να περιλάβει το ήσσονος σημασίας ζήτημα της βίας. Γιατί, άραγε, στον έναν πόλεμο μετά τον άλλον, από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, το 1389, ως τις εθνικές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του '90, η βία κυριάρχησε με τόση συνέπεια σ' αυτό το μέρος του κόσμου; Σ' αυτή τη συναρπαστική, λεπτομερή εξιστόρηση, ο A. Gerolymatos εξηγεί πως στο επίκεντρο όλων αυτών των συγκρούσεων βρίσκεται μια μακρά ιστορία φυλετικού μίσους, η οποία διαιωνίζεται ως πολιτιστική κληρονομιά. Ξεμπερδεύοντας το ανομοιογενές, πλην όμως πανίσχυρο κουβάρι της αφοσίωσης στη φυλή, του εθνικισμού και της εσκεμμένης δημιουργίας μύθων, αναζητεί τις δυνάμεις που έφεραν τους λαούς των Βαλκανίων στη θέση να εκδιώξουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τους γείτονές τους, με τους οποίους άλλοτε συμβίωναν αρμονικά. Οι "Συγκρούσεις στα Βαλκάνια" παρουσιάζουν τις σημαντικότερες προσωπικότητες και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το βασανισμένο αυτό τοπίο, από τη σύγκρουση του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρου με τους Οθωμανούς, τον 14ο αιώνα, ως την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008. (. . .)