Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του : Αντουάν και Κονσουέλο ντε Σαιντ Εξυπερύ : ένας μυθικός έρωτας - Vircondelet, Alain (Βιογραφικά λευκώματα / Πατάκη, 2007)
Το Σεπτέμβριο του 1930, ο Σαιντ Εξυπερύ, σε μια πτήση πάνω από το Μπουένος Άιρες, λέει στη γυναίκα που είναι δίπλα του και γνώρισε λίγες ώρες πριν: "Αγαπώ τα χέρια σας και θέλω να τα έχω μόνο δικά μου...". Αυτή θα είναι η αρχή μιας μυθικής ιστορίας αγάπης... Την εποχή που ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ γνωρίζει τη γυναίκα του είναι διευθυντής της Αeroposta Αrgentina. Λιγομίλητος και παράτολμος, ο συγγραφέας της Γης των ανθρώπων είναι ένας τυχοδιώκτης κι ένα αιώνιο παιδί. Η Κονσουέλο Σουνσίν Σανδοβάλ, δύο φορές χήρα στα είκοσι επτά της χρόνια, γεννημένη στο Σαλβαδόρ, είναι μια γυναίκα γοητευτική, ηφαιστειώδης και αισθησιακή. Η ιστορία τους αρχίζει στο Μπουένος Άιρες, με φιλιά στους αιθέρες και με μια επιστολή σαράντα σελίδων. Ιδιόρρυθμοι, παρορμητικοί και μποέμ και οι δύο, ρίχνονται σ' ένα αδιάκοπο ταξίδι, και πάντα από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Πολύ γρήγορα όμως την παραφορά του πρώτου καιρού θα τη διαδεχτούν απανωτές ρήξεις. Οι αιώνιοι εραστές χωρίζουν τις παραμονές του πολέμου. Η Κονσουέλο ξαναβρίσκει τον άντρα της το 1942 στη Νέα Υόρκη. Ζουν σ' ένα μεγάλο ξύλινο σπίτι, εκείνη τον προσέχει όσο αυτός γράφει τον Μικρό Πρίγκιπα. Ο Σαιντ Εξυπερύ δίνει στο τριαντάφυλλο τα χαρακτηριστικά της. "Ευχαριστώ που πιάστηκες από πάνω μου σαν ένα μικρό πεισματάρικο καβουράκι" θα της γράψει πριν εξαφανιστεί, εξυμνώντας έτσι εκείνη που θα ζήσει άλλα τριάντα χρόνια με την ανάμνηση του "αιώνιου συζύγου" της... Οι αποσκευές του Αντουάν και της Κονσουέλο ντε Σαιντ Εξυπερύ, που ταξίδεψαν μετά τον πόλεμο από τη Νέα Υόρκη με πλοίο, εξήντα χρόνια αργότερα δεν είχαν ακόμη ανοιχτεί. Έκλειναν μέσα τους τούς θησαυρούς της αγάπης τους - επιστολές, σχέδια, έγγραφα, φωτογραφίες, ακουαρέλες, ρούχα, πορτοφόλια, λόγια πρόχειρα γραμμένα, κοσμήματα, μπλοκ ζωγραφικής, σχολιασμένα χειρόγραφα, ποιήματα... Σ' αυτό το βιβλίο έχουμε τη χαρά να τα βρούμε για πρώτη φορά συγκεντρωμένα.