Το μεγάλο ρήγμα : η αποδόμηση του κόσμου - Βεργόπουλος, Κώστας Β., 1942-2017 (Πολιτική / Λιβάνη, 2008)
«Ό,τι είναι στερεό εξαερώνεται: αυτός είναι ο νόμος της φυσικής. Ό,τι είναι ιερό βεβηλώνεται: αυτός είναι ο νόμος της ιστορίας» (Κάρολος Μαρξ, 1848). Για την ανθρωπότητα, προαναγγέλλεται σήμερα μακρά φάση γενικευμένης αποσύνδεσης και αποδόμησης, με ρήγματα και πολυδιασπάσεις. Το ενδεχόμενο της μη-κυβερνησιμότητος προκαλεί πανικό και απόγνωση περισσότερο στους κυβερνώντες απ' ό,τι στους κυβερνώμενους. Παγκοσμιοποίηση, καταστολή, αντίσταση, αποδόμηση: το τετράπτυχο της σύγχρονης τραγωδίας. Η «ύβρις» των ισχυρών, αντί να επικουρεί τον έλεγχο του κόσμου, τον αποτελειώνει.