Οι ολυμπιακοί αγώνες των ναζί - Mandell, Richard D. (Ισνάφι, 2004)
Βερολίνο 1936. Η ΧΙ ολυμπιάδα αρχίζει. Τρία χρόνια μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, όλη η ανθρωπότητα έχει στραμμένα τα μάτια της στη Ναζιστική Γερμανία. Ο Χίτλερ φροντίζει προσωπικά, από το 1933, για την όσο το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή των Αγώνων. Από την πρώτη στιγμή έχει καταλάβει ότι του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να προπαγανδίσει σε όλο τον κόσμο την υπεροχή του εθνικοσοσιαλισμού σε ιδεολογικό, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο. Η Ολυμπιάδα του 1936 θα είναι η πιο επιτυχημένη της ιστορίας. Οι νίκες των Γερμανών, αλλά και των Ιταλών και των Γιαπωνέζων, αθλητών θα θεωρηθούν για πρώτη φορά πολιτικές νίκες μιας Νέας Τάξης επί των «παρακμασμένων» δημοκρατών και των «εκφυλισμένων» κομμουνιστών. Πολλοί θα πειστούν για την ανωτερότητα της Ναζιστικής Γερμανίας, λίγοι θα καταλάβουν ότι η επόμενη μαζική διοργάνωση θα είναι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στα δέκα κεφάλαια του βιβλίου παρελαύνουν όλοι οι πρωταγωνιστές της εποχής. Ο ηγέτης Χίτλερ και ο προπαγανδιστής Γκέμπελς. Ο εμπνευστής της λαμπαδηδρομίας Ντίεμ και ο πατέρας των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων Κουμπερτέν. Ο ήρωας Τζέσε Όουενς και η αμφιλεγόμενη Λένι Ρίφενσταλ. Όμως, ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εξιστόρηση μιας αθλητικής γιορτής, αλλά και για την ιδεολογία που γεννήθηκε από τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της ιστορίας. Μετά τη ΧΙ Ολυμπιάδα, ο αθλητισμός δεν θα είναι παιχνίδι αλλά μάχη. Ο αθλητής δεν θα συμμετέχει απλώς στους αγώνες αλλά θα μάχεται για τη σημαία του. Η άθληση δεν θα διαπαιδαγωγεί τη νεολαία αλλά θα χαλυβδώνει τους νέους πολεμιστές. Και το όπλο του αφέτη δεν θα σημαδεύει τον αέρα αλλά τον ηττημένο. Μόνον ο πρώτος θα έχει αξία.