Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - Strauss, Barry 1953- (Ιστορία / Λιβάνη, 2005)
Το 480 π.Χ. στη Σαλαμίνα δύο μεγάλοι πολιτισμοί έρχονται αντιμέτωποι: της Ελλάδας και της Περσίας. Και στους δύο κυριαρχούσε η φιλοδοξία, και οι δύο ήταν στρατιωτικά ανεπτυγμένοι. Αν καταστρεφόταν ο περσικός στόλος, η Αθήνα θα μπορούσε να κατακτήσει τη δύναμη και τον πλούτο για να δημιουργήσει ένα χρυσό αιώνα. Αν αποτύχαινε, η κλασική Ελλάδα θα έχανε τη λάμψη, τον πολιτισμό και τους θεσμούς οι οποίοι θα αποτελούσαν την ιστορία του μετέπειτα κόσμου. Η εποποιία της Σαλαμίνας προσφέρει μια δραματική γνώση των πολεμικών τεχνών, της ευφυΐας, της στρατηγικής, των τεχνασμάτων και των αντι-τεχνασμάτων. Η ριζικά νέα ερμηνεία του Μπάρι Στράους ξεδιπλώνεται μέσα από τις ατομικές ιστορίες δώδεκα εκπληκτικών χαρακτήρων: από τον ίδιο τον Ξέρξη και τη βασίλισσα Αρτεμισία - μία από τις ελάχιστες γυναίκες-καπετάνισσες της Ιστορίας - μέχρι τον Αθηναίο ναύαρχο Θεμιστοκλή και τον Ερμότιμο, τον ευνούχο. Στο βιβλίο "Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας" παρουσιάζονται τα κρίσιμα γεγονότα ενός μηνός του 480 π.Χ., όταν ο αρχαίος κόσμος έτρεμε τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη εισβολή από στεριά και θάλασσα που είχε δοκιμάσει ως τότε, μετά την οποία τίποτε δε θα ήταν όπως πριν.