Τροία : μια πόλη και ο μύθος της : οι τελευταίες ανακαλύψεις - Brandau, Birgit (Κονιδάρη, 2000)
Η πολυτραγουδισμένη Τροία -της «Ιλιάδας» του Ομήρου- με την ωραία Ελένη, η Τροία του Πριάμου, του Αγαμέμνονα, του Αχιλλέα, του Έκτορα, του Οδυσσέα και του Αινεία είναι μύθος ή πραγματικότητα; Οι νέες εκπληκτικές ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τροία, αλλάζουν τα ιστορικά δεδομένα κι ότι γνωρίσαμε έως τώρα. Η πόλη της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε είχε ένα άλλο τελείως διαφορετικό όνομα και ανήκε σε έναν άλλο σημαντικό πολιτισμικό χώρο... Ο Τρωικός Πόλεμος του Ομήρου δεν ήταν αυτό που νομίζαμε...