Τα Ελευσίνια μυστήρια - Foucart, Paul Francois 1836-1926 (Ιστορικό δοκίμιο, 2000)
Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε το κέντρο μιας πανάρχαιης θρησκευτικής λατρείας -της αρχαιότερης- που άνθισε επί δύο χιλιάδες χρόνια. Τα μυστήρια, μικρά και μεγάλα, κρατούσαν πολλές μέρες και ήταν βασισμένα στην αναζήτηση της «χαμένης» κόρης της Δήμητρας, της Περσεφόνης. Ο μύθος της Περσεφόνης είχε σχέση με την αθανασία της ψυχής και γι αυτό η εορτή αυτή περιείχε μυστήρια που εθεωρούντο τα ιερότερα όλων. Ιεροφάντες και μύσται, συμμετείχαν όλοι σε «δράμα μυστικόν και ιερόν», στην «δείξιν των ιερών» που εξελίσσονται στο άδυτο του ναού και κατέληγαν στην «εξήγησιν των ιερών και των ουσίων».