Απομνημονεύματα / Jean Monnet ; μετάφραση Λένα Μιλιλή. - Monnet, Jean, 1888-1979 (Ροές, 1999)
Το βιβλίο βρίθει πληροφοριών για τις σημαντικότερες στιγμές του 20ου αιώνα, με τον Μονέ να παρουσιάζει καθαρά αλλά και αναλυτικά τόσο τις περιστάσεις αλλά και τους χαρακτήρες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ιστορία. Άλλωστε, αυτή η αναλυτική ικανότητά του και η ψυχολόγηση των συνομιλητών του ήταν που τον έκαναν τόσο απαραίτητο σε όλες τις διεργασίες που πήρε μέρος, αφού μπορούσε – όσο κανείς άλλος – να επηρεάζει τους ηγέτες και να τους οδηγεί στον «σωστό» δρόμο. Έτσι, τα «Απομνημονεύματά» του διαβάζονται τόσο ως ιστορικό αποτύπωμα όσο και ως εγχειρίδιο για όσους επιθυμούν να μάθουν την τέχνη του συμβιβασμού και της διπλωματίας.