Συμμαχία : Ρούσβελτ, Στάλιν, Τσώρτσιλ : η πραγματική ιστορία της συμμαχίας που κέρδισε έναν πόλεμο και ξεκίνησε έναν άλλον - Fenby, Jonathan (Γκοβόστη, 2011)
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τρεις πολύ διαφορετικοί άνδρες από τρεις πολύ διαφορετικές χώρες έσωσαν τον κόσμο από το Φασισμό. Ενώ οι στρατοί των χωρών τους μάχονταν σε τρεις ηπείρους, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Γιόζεφ Στάλιν και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σχεδίαζαν το χάρτη του μεταπολεμικού κόσμου μέσα από συγκρούσεις και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τέσσερα έτη. Το βιβλίο αυτό διηγείται την πραγματική ιστορία τού πώς οι τρεις ηγέτες κέρδισαν τον πόλεμο και οριοθέτησαν την ειρήνη. Συγχρόνως, η αυξανόμενη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης οδηγούσε στον Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ των ανερχόμενων υπερδυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η άλλοτε κραταιά Βρετανία πάσχιζε να διατηρήσει τη θέση της στους ισχυρούς του κόσμου. Η γλαφυρή εξιστόρηση εκτείνεται από τις σημαντικές διασκέψεις των Τριών Μεγάλων στην Τεχεράνη και τη Γιάλτα μέχρι μια μυστική συνάντηση πάνω στο κατάστρωμα ενός πλοίου σε έναν ερημικό όρμο της Νέας Γης, και από συναντήσεις στο Κρεμλίνο αργά τη νύχτα μέχρι καλοκαιρινά πρόχειρα γεύματα στο ύπαιθρο της προεδρικής κατοικίας. Μέσα από συζητήσεις, ανταλλαγές μηνυμάτων, καθώς επίσης και ανέκδοτες ιστορίες μεταξύ των Τριών Μεγάλων, σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες και αναβιώνουν τα γεγονότα της σύστασης και της λειτουργίας της Συμμαχίας, όπως επίσης και της διάλυσής της.