Ρώσικη ρουλέτα : ένα θανάσιμο παιχνίδι : πώς λιγοστοί Βρετανοί κατάσκοποι ανέτρεψαν τα σχέδια του Λένιν για παγκόσμια επανάσταση - Milton, Giles, 1966- (Ιστορία / Μίνωας, 2014)
Το 1917, μετά τη Ρωσική Επανάσταση, μια ομάδα ερασιτεχνών Βρετανών κατασκόπων πέρασε κρυφά στη Σοβιετική Ρωσία. Η μυστική αποστολή τους, ζωτικής σημασίας, ήταν να αποτρέψουν τα σχέδια του Λένιν για την καταστροφή της Βρετανικής Ινδίας, η οποία θα ήταν ο προάγγελος για την ανατροπή των δημοκρατιών της Δύσης. Επρόκειτο για μια ασυνήθιστη ομάδα ανθρώπων: αυτοδίδακτοι, αλλά ιδιαίτερα μορφωμένοι και έμπειροι στην εφαρμογή τεχνασμάτων. Στην πορεία των επόμενων τριών χρόνων, οι Βρετανοί κατάσκοποι θα εμπλακούν σε δολοφονίες, εξαπατήσεις και ανατροπές εκτεταμένης κλίμακας. Ζώντας μεταμφιεσμένοι και αλλάζοντας διαρκώς ταυτότητα, θα κατορθώσουν να εισχωρήσουν σε σοβιετικές γραμματείες, στον Κόκκινο Στρατό και στην Τσεκά -τη μυστική αστυνομία-, ενώ θα φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από το να δολοφονήσουν τον Λένιν. Απώτερος σκοπός τους; Να ακυρώσουν τα σχέδια του Λένιν για μια παγκόσμια επανάσταση. Το βιβλίο αφηγείται τις περιπέτειες αυτής της πρώιμης ομάδας κατασκόπων -αφανών θεμελιωτών των σύγχρονων μυστικών υπηρεσιών-, οι οποίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μετρ των κατασκοπευτικών θρίλερ Ίαν Φλέμινγκ και Τζον Λε Καρέ, και έγιναν πρότυπα μιας σειράς αξέχαστων λογοτεχνικών ηρώων από τον Τζέιμς Μποντ μέχρι τον Τζέισον Μπορν.