Η πείνα στην ιστορία : έλλειψη τροφίμων, πενία και στέρηση - Newman, Lucile F.; Κωνσταντινέα, Στέλλα; Γιαννούλη, Παναγιώτα (Ιστορία πολιτισμός / Πολύτροπον, 2006)
Η Πείνα στην Ιστορία αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα μιας διετούς εργασίας πάνω στην ανθρώπινη πείνα από τα μέλη του Παγκόσμιου Προγράμματος Κατά της Πείνας του Πανεπιστημίου Brown. Συγκεντρώνοντας άρθρα ορισμένων από τους ειδικούς που ηγούνται παγκοσμίως του θέματος, στους οποίους μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι Amartya Sen, David Herlihy και ο Peter Garnsey, οι συντάκτες του βιβλίου αυτού κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια σημαντική διεπιστημονική βάση για τη μελέτη της πείνας. Το βιβλίο εξετάζει τα προβλήματα της πείνας από την εποχή της δημιουργίας της ανθρώπινης κοινωνίας, προσδιορίζει και επαναπροσδιορίζει τα προβλήματα στην αρχαία κοινωνία, καθώς επίσης στις αρχές της νεότερης αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας και τελειώνει με μια πρόταση των συντακτών για την επίλυση του προβλήματος του φαινομένου της πείνας στη σύγχρονη εποχή.