Η κόκκινη βία 1947-1950 : ένοχες σιωπές, αριστεροί μύθοι - Μουμτζής, Σάκης (Επίκεντρο, 2015)
Με το παρόν βιβλίο ολοκληρώνεται η δίτομη εργασία του συγγραφέα για την "κόκκινη βία" κατά την χρονική περίοδο 1943-1950. Ο Σάκης Μουμτζής σε αυτό το βιβλίο του προσπαθεί να απαντήσει στο βασικό ερώτημα, αν ο εμφύλιος πόλεμος ήταν μία απόπειρα της ηγεσίας του ΚΚΕ να ενσωματώσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον κρίσης που άρχισε να διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ή ήταν μία κοινωνική επανάσταση λόγω της όξυνσης των συνθηκών στην Ελλάδα. Αν ήταν μία απόπειρα της τριτοδιεθνιστικής ηγεσίας του ΚΚΕ να μην εντάξει το κόμμα στις διαδικασίες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στις οποίες και δεν πίστευε ή ήταν αποτέλεσμα της "Λευκής Τρομοκρατίας" και των επιλογών του αμερικανοβρετανικού παράγοντα. Ο συγγραφέας εξετάζει τη συμβολή των λαϊκών δημοκρατιών στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτός διεξήχθη στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Προσπαθεί να καταγράψει τις συλλογικές διαθεσιμότητες, τα υπόγεια και τα εμφανή ρεύματα της κοινωνίας του εμφυλίου. Με μία ανατρεπτική ματιά εξετάζει τα θέματα της Μακρονήσου, των Εκτάκτων Στρατοδικείων και των γεγονότων της Πελοποννήσου. Καταγράφει και να αναλύει την στρατηγική του ΚΚΕ και τις εξελίξεις τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και στα πεδία των μαχών μετά το 1946. Ο Μουμτζής δείχνει με σαφήνεια με ποιον τρόπο οι πολιτικές αποφάσεις διαπλέκονται με τις στρατιωτικές εξελίξεις και πώς οι τελευταίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του πολιτικού συστήματος της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο Νίκος Μαραντζίδης, "Η "Κόκκινη Βία" αποτελεί ένα από τα καλύτερα κείμενα ιστορικής κατανόησης της λογικής, της στρατηγικής αλλά και των εσωτερικών αντιφάσεων της κομμουνιστικής Αριστεράς. Ο Μουμτζής μπορεί να μην είναι επαγγελματίας ιστορικός, αλλά αποδεικνύεται πως είναι εξαιρετικός γνώστης του ιδεολογικού και οργανωτικού κόσμου του ΚΚΕ, και ταυτόχρονα είναι ένας οξυδερκής πολιτικός αναλυτής του κομμουνιστικού φαινομένου, και μπορεί να κατανοεί τα πολιτικά προτάγματα, σχέδια και εμπόδια που είχε μπροστά του το ΚΚΕ σε εκείνη τη δεδομένη ιστορική συγκυρία." O Σάκης Μουμτζής γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο το 1971 και πήρε το πτυχίο της Νομικής το 1976. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο χώρο του Ρήγα Φεραίου, στη Σπουδάζουσα και στη συνέχεια στις γραμμές της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εσωτερικού μετέχοντας στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Αγώνας. Από το 1980-2009 ασχολήθηκε επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση. Ζει στη Θεσσαλονίκη. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)