Ο ελληνισμός στην Ρωσική αυτοκρατορία, 18ος-19ος αι. - Αγγελίδης, Ορέστης, 1974- (Εκδόσεις περιοδικού "Ενδοχώρα", 2004)
Στους αναγνώστες παρουσιάζεται ένα ιστορικό έργο αποτελούμενο από 11 θέματα, που έχουν σχέση με τον Ελληνισμό της Ρωσικής αυτοκρατορίας και την δραστηριότητα των Ελλήνων εντός των συνόρων της. Τα θέματα αυτά είναι ένα μέρος της ιστορίας των Ελλήνων της Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και της Ελλάδας διότι ο Ελληνισμός των αναφερόμενων χωρών είχε και συνεχίζει να έχει στενούς δεσμούς με την ιστορική πατρίδα του - την Ελλάδα. (. . .) Όσον αφορά τις πηγές, που χρησιμοποιήθηκαν για τη λειτουργία αυτού του έργου, είναι αποκλειστικά ρωσικής προέλευσης. Αποφεύχθηκε η χρήση ελληνικών πηγών. Και αυτό για να δούμε πώς αντιμετώπισε και παρουσίασε το θέμα του Ελληνισμού της διασποράς ο ρωσικός Τύπος, αφού βασίστηκα κυρίως σε άρθρα των ρωσικών περιοδικών εκδόσεων. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ)