Η Οθωμανική Αυτοκρατορία : οι τελευταίοι αιώνες, 1700-1922 - Quataert, Donald, 1941- (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 2006)
Αφού συνοψίζει τη διαμόρφωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την κλασική εποχή της, ο Ντόναλντ Κουάτερτ, διακεκριμένος οθωμανολόγος και στενός συνεργάτης του Χαλίλ Ιναλτζίκ, εστιάζει τη μελέτη του στην ύστερη περίοδό της, από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα. Το ενδιαφέρον του δεν μονοπωλείται, όπως συμβαίνει συνήθως, από την πολιτική και στρατιωτική ιστορία του οθωμανικού κράτους, αλλά στρέφεται επίσης στην οικονομική και κοινωνική ιστορία που πλέκεται γύρω από την «κοινωνία των πολιτών». Έτσι, εκτός από τις μορφές διακυβέρνησης και τους τρόπους άσκησης της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής, εξετάζονται και συσχετίζονται μεταξύ τους η δημογραφία, η γεωργία, η βιοτεχνία, το εμπόριο, οι μεταφορές και ο λαϊκός πολιτισμός, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα της σχέσης των φύλων, της ταυτότητας και των μειονοτήτων. Εξάλλου, η μελέτη αυτή, που ανοίγει εξετάζοντας τη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία, κλείνει ανιχνεύοντας την κληρονομιά της στις περιοχές που ανήκαν κάποτε σ' αυτήν. Ο τόμος περιλαμβάνει σπάνιες εικόνες, χάρτες γενεαλογικούς και χρονολογικούς πίνακες και θεματικούς βιβλιογραφικούς οδηγούς.