Έτσι έφυγε ο Βενιζέλος - Puaux, Rene, 1878-1937 (Νεοελληνική ιστορική βιβλιοθήκη, 1994)
Το βιβλίο του Ρ. Πυώ αποτελεί ένα χρονικό που σε πολλά σημεία θυμίζει ρεπορτάζ για το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου και τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Πέρα όμως από τη ζωντανή αφήγηση των γεγονότων ο συγγραφέας θέλει να δείξει τα παιχνίδια της ιστορίας που σε διάστημα λίγων εβδομάδων άλλαξε την τύχη της Ελλάδας με τρόπο δραματικό. Η κυριότερη, ωστόσο, προσφορά του συγγραφέα έγκειται στις αναλύσεις του, στις κρίσεις του, στη σφαιρική παρουσίαση της ελληνικής πραγματικότητας και του Διχασμού που εκφράστηκε μέσα από δύο δυναμικές προσωπικότητες, τον συντηρητικό και αδιάλλακτο Κωνσταντίνο, και τον οραματιστή και μεγάλο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.