Ο άγνωστος Στάλιν - Medvedev, Zhores A., 1925-2018 (Βιογραφίες / Καστανιώτη, 2004)
Ο Ιωσήφ Στάλιν παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της σύγχρονης ιστορίας. Μετά το θάνατό του, το 1953, πάνω από εκατό βιογραφίες έχουν γραφτεί γι' αυτόν τον άνθρωπο που όσο ζούσε προκάλεσε το μεγαλύτερο μίσος αλλά και τη μεγαλύτερη λατρεία που γνώρισε ποτέ πολιτικός ηγέτης στον κόσμο. Ο άγνωστος Στάλιν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λεπτομερή μελέτη του νέου αρχειακού υλικού που έπαψε να είναι απόρρητο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να αμφισβητηθούν κάποιες υποθέσεις που θεωρούνταν δεδομένες για πάρα πολλά χρόνια. Τι ήξερε ο Στάλιν για τις προθέσεις του Χίτλερ να εισβάλλει στην ΕΣΣΔ; Δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του, όπως ισχυρίζονται πολλοί; Είχε αφήσει διάδοχο, και ποιον; Τι συνέβη στο 20ό συνέδριο; Ποιοι γνώριζαν και ποιοι είχαν προετοιμάσει τη μυστική ομιλία του Χρουστσόφ κατά της προσωπολατρίας του Στάλιν; Πώς οργανώθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης; Πώς καλλιέργησε ο Στάλιν τον ρωσικό εθνικισμό; Πώς ανέδειξε διάφορους ψευτο-επιστήμονες όπως ο Λισένκο; Τι απέγινε το αρχείο του; Αυτά και άλλα ζητήματα πραγματεύεται τούτο το βιβλίο που -γραμμένο καθώς είναι με τρόπο απλό αλλά και συναρπαστικό από δύο μεγάλους ιστορικούς της εποχής μας- απευθύνεται στο ευρύ κοινό αποτελώντας ταυτόχρονα και μια σημαντική συμβολή στην ιστορική μελέτη του «φαινομένου Στάλιν»