Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ - Rees, Laurence, 1957- (Θεωρητικέ επιστήμες : Ιστορία, 2016)
Ο Αδόλφος Χίτλερ συνιστά ένα μεγάλο παράδοξο: γεμάτος μίσος, ανίκανος για οποιαδήποτε φυσιολογική διαπροσωπική ανθρώπινη σχέση, απρόθυμος ακόμη και να συζητά πολιτικά θέματα, που όμως κατάφερε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του μια τεράστια μαζική υποστήριξη, μαγνητίζοντας και πείθοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Πώς έγινε αυτό; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό. Το Ολοκαύτωμα, η ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου - η αποκλειστική ευθύνη για όλα αυτά τα κατακλυσμιαία και αποτρόπαια γεγονότα, και όχι μόνο, θα μπορούσε να καταλογιστεί αποκλειστικά στον Χίτλερ. Ήταν σίγουρα ένας εγκληματίας πολέμου, κατά πολλούς χωρίς προηγούμενο στα ιστορικά χρονικά. Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν πολλοί από όσους τον γνώρισαν, συχνά κατόρθωνε να ασκεί τεράστια επιρροή στους γύρω του. Ο Laurence Rees εξετάζει τη φύση της απήχησης του Χίτλερ και αποκαλύπτει τον ρόλο που έπαιξε το υποτιθέμενο «χάρισμά» του στην επιτυχία του. Στο μέχρι τώρα έργο του ο Rees έχει διερευνήσει τις εσωτερικές διεργασίες του ναζιστικού κράτους στο βιβλίο του Οι Ναζί: Το δίδαγμα της Ιστορίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), καθώς και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στο βιβλίο του Άουσβιτς: Οι Ναζί και η «τελική λύση» (Εκδόσεις Πατάκη, 2006). Το Σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ αποτελεί φυσική εξέλιξη μιας εικοσαετούς συγγραφικής και ερευνητικής εργασίας γύρω από το Τρίτο Ράιχ και αποτελεί μια εξαιρετικά διεισδυτική μελέτη του ανθρώπου, της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσής του.