Η τέταρτη σταυροφορία και η λεηλασία της Κωνσταντινούπολης - Phillips, Jonathan (Κυκεών, 2005)
Τον Απρίλιο του 1204 οι στρατιές του Δυτικού Χριστιανισμού έγραψαν μια ακόμα αιματοβαμμένη σελίδα στην ιστορία των ιερών πολέμων. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Τέταρτη Σταυροφορία ξεκινούσε να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ από το Ισλάμ. Όμως μετά από μια δραματική αλυσίδα γεγονότων οι Σταυροφόροι έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον της Κωνσταντινούπολης, της μητρόπολης του τότε γνωστού κόσμου. Δεν άφησαν κανέναν και τίποτα να ξεφύγει από την αγριότητά τους: δολοφόνησαν γέρους και νέους, βίασαν γυναίκες και κορίτσια - ακόμα και μοναχές - , βεβήλωσαν εκκλησίες, λεηλάτησαν θησαυρούς και πυρπόλησαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Η Ιστορία τους έκρινε, και ακόμα και σήμερα η βία και η αγριότητα των Σταυροφόρων της Δύσης αμαυρώνει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας. Σε αυτή τη σημαντική νέα αφήγηση των γεγονότων της Τέταρτης Σταυροφορίας ο Τζόναθαν Φίλιπς παρακολουθεί την τύχη των πρωταγωνιστών της και διερευνά τα κίνητρα που οδήγησαν τους Σταυροφόρους να διαπράξουν την επαίσχυντη σφαγή.