Ελληνες και Πέρσες : βίοι παράλληλοι : οδοιπορικό στο σύγχρονο Ιράν - Λόλας, Χρήστος, 1937-2017 (Πεδίο, 2016)
Δύο νομαδικές φυλές που μετανάστευσαν από το βορρά πριν από χιλιάδες χρόνια, η μία προς το ιρανικό υψίπεδο και η άλλη προς τη Βαλκανική χερσόνησο και τη Μεσόγειο. Οι ιστορικοί ονόμασαν τους πρώτους Πέρσες ή Ιρανούς και τους άλλους Έλληνες. Δύο φυλές που δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό, αφομοιώνοντας αυτόχθονα στοιχεία σε μια περίοδο 2.000 ετών και πλέον. Οι μεν δωδεκαθεϊστές Έλληνες εκχριστιανίστηκαν, οι δε ζωροάστρες Πέρσες εξισλαμίστηκαν. Πορεύτηκαν παράλληλα. Στην αρχή συναντήθηκαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, συγκρούστηκαν σε πολέμους, κυριάρχησε ο ένας έναντι του άλλου, συνυπήρξαν μοιραζόμενοι τα DNAτους, αφομοίωσαν πολλά ξένα προς αυτούς πολιτισμικά στοιχεία - αφού υπέστησαν εισβολές και τελικά ανεξαρτητοποιήθηκαν, δίνοντας τη σημερινή μορφή στη χώρα τους. Η μεν Ελλάδα ανήκει τώρα στη Δύση, ως μέλος της Ε.Ε., το δε Ιράν δεσπόζει στη Μέση Ανατολή, ως μια ανεξάρτητη ισλαμική δημοκρατία. Η κοινή και παράλληλη πορεία των δύο αυτών ιστορικών λαών ας αποτελέσει παράδειγμα αλληλοσεβασμού των λαών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, προς αποφυγή συγκρούσεων και πολέμων. Οφείλουμε σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα των άλλων, για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής οικουμένης.