Επιχείρηση Μάννα: η βρετανική συμβολή στην απελευθέρωση της Ελλάδας Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1944 - Myles, Gus (ΑΩ Εκδόσεις, 2014)
"Έτσι όπως εξελίχθηκε η επιχείρηση, η αποβίβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη όπως ακριβώς χρειαζόταν, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί" (Υποναύαρχος John Maurice Mansfield - Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων, Επιχείρηση "ΜΑΝΝΑ", Οκτώβριος 1944) Το φθιν'οπωρο του 1944, λίγους μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Γιάλτας και με τη διαφαινόμενη συντριπτική ήττα της Γερμανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ συναντήθηκε μυστικά με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, για να συζητήσουν την μεταπολεμική διαίρεση της Νοτιoανατολικής Ευρώπης. Στη συνάντηση αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως η "Συμφωνία των Ποσοστών", συμφωνήθηκε ότι η βρετανική επιρροή στην Ελλάδα θα ήταν η κυρίαρχη, με ποσοστό 90% έναντι 10% των Σοβιετικών. Ωστόσο ο Τσώρτσιλ δεν είχε καμμία εμπιστοσύνη στον Στάλιν ότι ο δεύτερος θα κρατούσε τον λόγο του και ήταν αποφασισμένος να μην περιέλθει η Ελλάδα στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Έτσι μίλησε με τους στρατιωτικούς του συμβούλους και τους ρώτησε αν θα ήταν δυνατό να στείλουν μία μικρή εκστρατευτική δύναμη για να απελευθερώσει την Ελλάδα καθώς οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να αποσύρονται. Παράλληλα αυτή η στρατιωτική δύναμη θα έπρεπε να διατηρήσει την έννομη τάξη και την ασφάλεια, αλλά και -ως πιο επείγον- να μεταφέρει και να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα έθνος κατεστραμμένο από τέσσερα χρόνια βάρβαρης ναζιστικής κατοχής. Τον Οκτώβριο του 1944, μετά από μία σειρά αποβατικών επιχειρήσεων από αέρος και θαλάσσης, στις οποίες μετείχαν χιλιάδες συμμαχικών στρατιωτών που είχαν ξεκινήσει από την Ιταλία και την Μέση Ανατολή, η Ελλάδα καθέστη και πάλι ελεύθερη. Το βιβλίο αυτό καταγράφει με λεπτομέρειες και με αρχειακό φωτογραφικό υλικό την εξέλιξη της επιχείρησης "ΜΑΝΝΑ", αναδεικνύοντας τη θυσία εκείνων που έπεσαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.