Διαδρομές : στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχερνές - Μασσαβέτας, Αλέξανδρος (Istos yayin, 2013)
Μετά την καταξιωμένη "Πόλη των Απόντων" ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας ξεναγεί τον αναγνώστη, βήμα-βήμα, σε τρεις από τις ιστορικότερες γειτονιές της Επταλόφου: το Φανάρι, το πνευματικό και εθνικό κέντρο του Ελληνισμού με τις εκκλησίες του, τα Πατριαρχεία, τα φημισμένα σχολεία του τον Μπαλατά με τις εβραιογειτονιές του και τις θρυλικές Ρωμαίικες ταβέρνες τις Βλαχέρνες με το μακραίωνο βυζαντινό παρελθόν και το μοναδικό τους συμβολισμό. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο, μια ανασκόπηση των μνημείων και της δαιδαλώδους κοινωνικής ιστορίας των διαφορετικών πληθυσμών που διαμόρφωσαν τον αστικό ιστό στις γειτονιές του Κερατίου. Έμφαση δίνεται στα ρωμαίικα μνημεία και την ιστορία των τοπικών ρωμαίικων κοινοτήτων, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της ένταξής τους στο γενικότερο καλειδοσκόπιο της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Πόλης από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα.