1940-1950, η δεκαετία που συγκλόνισε τη χώρα : πόλεμος, κατοχή, εθνική αντίσταση, εμφύλιος - Κυριαζής, Δημήτρης Κυρ., 1920-2017 (Ιστορία / Ζαχαρόπουλος, 2002)
Δέκα χρόνια που συγκλόνισαν την πατρίδα μας, 1940 - 1950, μέσα από μια συναρπαστική, μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία, παρουσίαση. Μια καταγραφή της ιστορίας αυτής της περιόδου, που έγινε με βάση την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, τα «απόρρητα αρχεία» των εμπόλεμων και τις βιωματικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και συμμετείχαν στη διαμόρφωσή τους. Με λεπτομερείς αναφορές σε περιοχές όλης της χώρας και στη Μέση Ανατολή. Το Έπος της Αλβανίας και των οχυρών, η Μάχη της Κρήτης και η εθνική Αντίσταση. Τα αυθόρμητα «αντιστασιακά ξεσπάσματα» του λαού μας αμέσως με την είσοδο των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής στην πατρίδα μας και οι ύμνοι των συμμάχων για τη συμβολή της χώρας μας στην αντιφασιστική νίκη. Ακόμη καταγράφονται οι αντιστασιακές οργανώσεις, οι ιδρυτικές πράξεις των ΕΚΚΑ, ΕΔΕΣ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, αλλά και η εμφυλιοπολεμική νομοθεσία. Τέλος, παρατίθενται οι συνολικές απώλειες της χώρας μας σε έμψυχο και άψυχο υλικό, οι εκτελεσθέντες, οι φυλακισμένοι και οι εξόριστοι. Η ιστόρηση επεκτείνεται και στα μετέπειτα πολιτικά γεγονότα, τη χούντα και την πτώση της, την αναγνώριση της εθνικής Αντίστασης, την κατάργηση του «αστυνομικού φακελώματος» και των «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων», μέχρι την οριστική κατίσχυση της δημοκρατίας. Το βιβλίο αποτελεί μια συνταρακτική κριτική αποτίμηση για το κομμάτι αυτό της ιστορίας μας. Με νηφάλιο, ψύχραιμο και δυνατό λόγο ο Δ. Κυριαζής δίνει μια συνολική εικόνα για όποιον θέλει να γνωρίσει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.