Ο Άγγλος πρόξενος : ο υποπλοίαρχος Noel C. Ress και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες Ελλάδα - Μέση Ανατολή 1939-1944 - Μακρής-Στάικος, Πέτρος Στ., 1949- (Ωκεανίδα, 2011)
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η μοίρα της Ελλάδας εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις Βρετανών: πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών, στελεχών μυστικών υπηρεσιών και πρακτόρων τους. Ο Πέτρος Μακρής-Στάικος μας παρουσιάζει έναν από αυτούς: τον Noel Rees, επικεφαλής της θρυλικής Secret Intelligence Service, της ΜΙ9 και άλλων βρετανικών υπηρεσιών στη Σμύρνη. Φιλέλληνας, ευφυής, δυναμικός και με άκαμπτο χαρακτήρα, γόνος πλούσιας οικογένειας με βαθιές ρίζες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Rees οργάνωσε και διηύθυνε την κατασκοπία εις βάρος του Άξονα στο Αιγαίο Πέλαγος και στις κύριες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα, υπήρξε υπεύθυνος για τη διαφυγή πολλών δεκάδων προσώπων, πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων, από την κατεχόμενη Ελλάδα. Πλούσιο σε λεπτομέρειες, τολμηρό στην ανάλυσή του και σχολαστικά τεκμηριωμένο, το βιβλίο προσφέρει νέα στοιχεία για τον σκιώδη κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και την επίδρασή τους στη Βρετανική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα και την Αντίσταση. Συμπληρώνει πολλά κενά στην εικόνα μας για την ελληνική ιστορία της εποχής και είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρό διάλογο και προβληματισμό.