Η τραγωδία της Ελλάδος εις πράξεις τρεις: η κομμουνιστική επιβουλή κατά της χώρας 1918 - 1949 ; μαρτύρων και ηρώων αίμα - Μπαρμπής, Κώστας Ν. (Πελασγός, 2000)
«Γνωρίζετε καλώς το ιστορικόν μήνυμα του συντρόφου Στάλιν, του Δεκεμβρίου 1944, το οποίον μας παρεκίνησε να κηρύξωμεν την λαϊκήν εξέγερσιν με τα γνωστά και τραγικά αποτελέσματα, άτινα μας οδήγησαν εις Βάρκιζαν... Ότε η Γερμανία ηττήθη, ο σύντροφος Στάλιν αντελήφθη ότι ήτο ελεύθερος να στραφεί προς την Ελλάδα, απαραίτητον δια την συμπλήρωσιν των φιλοδόξων του σχεδίων. Κατόπιν διαταγής του σ. Στάλιν προς τους βορείους γείτονάς μας, ο εφοδιασμός μας με όπλα και πυρομαχικά ήρχισε να καταφθάνη... Το αντίτιμον θα ήτο η υπέρ των γειτόνων μας νέα διευθέτησις των συνόρων μας... Ούτως, ο σ. Στάλιν έφερεν εις πέρας τους σκοπούς του σχετικώς προς την Αλβανίαν, Γιουγκοσλαβίαν και Βουλγαρίαν, δίδων εις αυτάς όσα ήθελαν εις βάρος μας. Και όταν εζητήσαμεν εκ νέου συνδιαλλαγήν, ο Στάλιν μέσω του Μολότωφ μας είπε: "Συνεχίσατε!" Και τον Δεκέμβριον 1947 μας είπε: "Σχηματίσατε επίσημον κυβέρνησιν και θα σας αναγνωρίσωμεν αμέσως!" Ούτως αι Ξέναι Λεγεώνες εσχηματίσθησαν το 1947. Διέταξα την κατάληψιν της Κόνιτσας, διότι είχον την δήλωσιν του στρατηγού Πόποβιτς ότι θα επετίθεντο ταυτοχρόνως και αι Ξέναι Λεγεώνες...».