Γεννήθηκα Έλληνας : η μυθολογία ή το σχολείο της ζωής - Αλιάγας, Νίκος, 1969- (Ποικίλα θέματα / Λιβάνη, 2004)
Μέσα από το βλέμμα των άλλων ο Νίκος Αλιάγας ανακαλύπτει τον πλούτο της προσωπικής του ιστορίας: είναι ο Έλληνας στη Γαλλία - ο Γάλλος στην Ελλάδα. Στο βιβλίο του μας καλεί να μοιραστούμε μαζί του αυτή την πολύτιμη κληρονομιά και μας προσκαλεί να τον συνοδεύσουμε στο ταξίδι του: ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Στη δική του Ελλάδα, μια χώρα που γνώρισε και αγάπησε μέσα από τις διηγήσεις του Σπύρου, του παππού του. Μας καλεί να ακολουθήσουμε τα ίχνη των θεών και των ηρώων της αρχαίας Ελλάδας, δείχνοντάς μας παράλληλα έναν τρόπο για να αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό και την ανία της γκρίζας καθημερινότητας. Γεννήθηκα Έλληνας. . . εξομολογείται ο Νίκος Αλιάγας, αποδεικνύοντας πως κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το μίτο της ζωής του. . .