Λεβάντε : μεγαλείο και καταστροφή στη Μεσόγειο - Mansel, Philip, 1951- (Ωκεανίδα, 2012)
Το "Λεβάντε" είναι η ιστορία τριών πόλεων, της Σμύρνης, της Αλεξάνδρειας και της Βηρυτού όταν ήταν παράθυρα στον κόσμο, τόποι απόδρασης από εθνικισμούς και παραδόσεις, κέντρα πλούτου, διασκέδασης κι ελευθερίας. Χρησιμοποιώντας ανέκδοτα οικογενειακά έγγραφα, ο αναγνωρισμένος ιστορικός Φίλιπ Μάνσελ περιγράφει την πολύχρωμη, αντιφατική ιστορία τους από την αρχή της γαλλικής συμμαχίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα ως την παρακμή τους στα μέσα του 20ου αιώνα όταν η Σμύρνη κάηκε, η Αλεξάνδρεια αιγυπτιοποιήθηκε και η Βηρυτός κατακερματίστηκε από εμφύλιους πολέμους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)