Γεννημένος νικητής : η απίστευτη ιστορία του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη - Τσιώτος, Νίκος (Κέδρος, 2001)
1946. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα ζει δραματικές ώρες εμφύλιου διχασμού. Ο έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης θριαμβεύει, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, πετυχαίνοντας ατομικό και παγκόσμιο ρεκόρ. Η προσωπική διάκριση γίνεται ελληνικός άθλος. Ο Κυριακίδης χρησιμοποιεί την νίκη του για να αποκαλύψει στη διεθνή κοινή γνώμη τις δραματικές στιγμές που περνά η πατρίδα του και για να συγκεντρώσει πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Τα αθλητικά χρονικά κατέγραψαν τον θρίαμβο της σωματικής αντοχής. Η ιστορία κατέγραψε το θρίαμβο της ψυχής. .. Από την απειλητική ατμόσφαιρα της Ολυμπιάδας του Βρολίνου έως τις μαύρες μέρες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα και τον θρίαμβο στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, ο Νίκος Τσιώτος και ο Ανδρέας Νταμπίλης ξετυλίγουν τη συγκινητική ιστορία του Στέλιου Κυριακίδη. Εκεί όπου ο προσωπικός αγώνας δικαίως κατακτά μια θέση στην ιστορία.