Η αλήθεια για τον Ι.Δ.Ε.Α. : 1943-1967 - Λεονταρίτης, Γεώργιος Α. (Προσκήνιο, 2010)
Η στρατιωτική οργάνωσις Ι.Δ.Ε.Α ("Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών") υπήρξε η πλέον σημαντική οργάνωσις μέσα στον Στρατόν στην Ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί από τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια μέχρι σήμερα, με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την δράση της. Οι περισσότεροι απέδιδαν σ' αυτήν όλα τα δεινά του τόπου. Γύρω από την πορεία του ΙΔΕΑ ανεπτύχθη μια παραφιλολογία. Συχνά, κομματικές σκοπιμότητες διαστρέβλωναν τα γεγονότα. Πολλοί την εταύτιζαν με την "21ην Απριλίου" και εγράφησαν "αναλύσεις" και αναγνώσματα που επαρουσίαζαν τον ΙΔΕΑ σαν μία μυστική οργάνωση που εκινείτο πάντοτε στο σκοτάδι με στόχον την επιβολήν ανωμάλων λύσεων. Γενικά, επικρατεί μέχρι των ημερών μας πλήρης σύγχυσις γι' αυτό το κεφάλαιον της μεταπολεμικής περιόδου. Τα γεγονότα, όμως, ήσαν διαφορετικά. (. . .)